La Cercavila

Actualment tenim dos punts de trobada de la colla amb tota la comparsa: El Filferro a l’Esplai dels Avis i el Ferro a la Plaça de la Vila. És el moment d’acabar de preparar els darrers detalls (posar faixes, assegurant-les amb imperdibles, lligar cintes dels picarols, nuar els llaços dels balladors, etc). Es passa llista per veure qui falta, els balladors es posen per ordre segons colles i es comença la cercavila.

És una de les parts de la festa més divertida. El recorregut ha variat al llarg dels anys,   però sempre  trobem alguns establiments i veïns  que conviden a la colla a base de croquetes, coques, xurros….. amb diferents begudes. Així tothom va agafant forces i es va animant per a la ballada a plaça.

Encapçala la cercavila el Capità de Cavall seguit del Vell i la Vella. Tot seguit venen els balladors. Tot amanit per les trapelleries dels Diablots, que espanten amb confeti i soroll A tots els ciutadans del carrer.

Els Diablots

Són els encarregats de l’ordre. Representen el poder executiu del Ball de Gitanes . Han d’estar amatents a les ordres del Vell i de la Vella. La seva missió principal és que no entri ningú a la plaça mentre s’està executant el Ball de Gitanes.

En altres temps, els Diablots representaven les forces del mal, i durant tot el ball voltaven la colla per tal de procurar que els balladors no aconseguissin la seva missió, o sigui, procurar un any fèrtil i florent. No cal dir que sempre eren vençuts per la màgia de la dansa, fugint finalment del recinte on es ballava.

D’aquesta època en què els Diablots representaven les forces del mal encara en queden reminiscències: la vestimenta estrafolària i les màscares monstruoses molt originals. Un signe molt significatiu de la seva antiga missió són els esquellots que els pengen de la cintura. Les enfarinades que feien durant la cercavila i els petards que els han prohibit, han fet desnatar una  mica la seva participació al cercavila. Actualment  fan tant soroll com poden i tiren confetis per interactuar amb els balladors i la gent que es troben pel carrer.

El seu minut de glòria es el gag que fan quan arriben a la plaça. Sempre sobre un tema d’actualitat i com més proper a Sant Celoni millor. A mitja ballada se’ls girarà feina i hauran d’ajudar a parir a la Vella i d’apadrinar al nounat.

El Vell i la Vella

Són les autoritats de la colla de les Gitanes, els personatges de major categoria.

En entrar a la plaça el Vell fa un discurs crític dels fets més rellevants de tot l’any a la nostra vila i algun de significació especial de la resta del món. Representa l’hivernàs, i fa les vegades de Carnestoltes. L’acompanya la seva dona (la Vella) que està embarassada (porta la primavera a dins).

En mig de la festa, els dos avis surten a ballar. De cop i volta, a la Vella li vénen contraccions i es posa de part. Pareix un animaló, que cada any és diferent. Amb aquest fet es vol significar el naixement de la nova estació.
Un cop acabada la parida, el Vell i la Vella es retiren a la seva llotja, on segueixen presidint la segona part del Ball de Gitanes.

El capità de Cavall

És el representant de la colla en el moment de prendre possessió de la plaça. Obre el cercavila i és l’encarregat de demanar permís a les autoritats de la Vila per a fer la ballada a la plaça. Això ho fa amb un discurs que llegeix davant de tot el poble, mentre que la resta de la comparsa s’espera fora. L’Alcalde, o alguna autoritat convidada, donarà la benvinguda a la colla amb el crit de endavant les gitanes!

El capità de cavall ha anat sol o acompanyat d’altres genets i en algunes festes ha substituït el cavall per una elegant carreta.

Els músics

Al principi, la música del Ball de Gitanes es tocava amb un flabiol acompanyant-se amb el tamborí i els picarols que els balladors portaven lligats als turmells. Més tard s’hi incorporà el sac de gemecs i les castanyoles.

Si algú sabia tocar el flabiol o el sac de gemecs era l’encarregat de fer la música, la qual era diferent per a cada colla. Es guardava en el major secret per tal que uns no sabessin la tonada dels altres fins el dia de l’execució. Era com una confrontació per veure qui havia fet la música més adient.

Amb la proliferació d’orquestres al principi dels anys vuitanta i degut a l’expansió que aquestes feren de la música, s’introduïren en el Ball de gitanes els instruments emprats normalment per les orquestres com: la trompeta, el violí, el contrabaix, el saxo… així com també s’aprofitaren els ritmes que estaven de moda, bo i adaptant-los als Balls de Gitanes.

Moltes són les orquestres que deuen haver acompanyat les Gitanes de Sant Celoni. Tenim referència de Els Paleros, l’Orquestra Soler, Art Musical i La Lira.

Després de la recuperació de 1981, els dos primers anys va harmonitzar la festa l’Orquestrina Galana, que a més, feia el ball de disfresses del dissabte a la nit.

L’any 1983 es va animar una colla de músics celonins, sota la direcció de l’Andreu Ferrer, que com Orquestra del Ferrocolat van acompanyar les ballades fins al 1996.

 

Necessitem nous músics, durant 11 ballades, ens van acompanyar en Marcel Caselles amb els Ministrils de La Principal del Metro.

El 2009, novament, s’animen músics celonins, és la Principal del Ferro conjunt format des del CME Escola de Música de Sant Celoni, dirigida pel mestre Josep Mª Aparicio.

Els balladors i balladores

Són els representats del bé. Són els encarregats d’aconseguir amb la dansa, el favor de les forces que regeixen la natura perquè siguin propícies per a tot el poble, i així aconseguir força, fecunditat i abundor en les properes collites.

Els picarols dels balladors ens parlen de la representació que aquests fan de les forces de bé, doncs era creença molt estesa que el so que produïen invocava la bona sort. Les balladores representen i serveixen per invocar la fecunditat, doncs ja antigament, s’encomanaven les feines agràries a les dones. La creença deia que si eren les dones les qui sembraven, els fruits serien molt més fecunds.

El 1981, any de la recuperació de la festa, surten a plaça 14 parelles de balladors i amb el pas de temps ha anat augmentant el nombre de participants de totes les edats i ha calgut anar canviant l’estructura de la ballada per donar cabuda a tothom.

Des de l’any 1986 també ballen a la plaça els més menuts agrupats en la Colla del Filferro,  que amb el temps esdevindrà el planter de la colla del Ferro. Com que la colla va creixent i no cabem a la plaça el  2017 decidim celebrar dues festes: El dissabte la Filferrada (balladors de 2n de Primària fins a 4t d’ESO)  i el diumenge Ball de gitanes amb la colla del Ferro (a partir de 17 anys)

Vestuari