Dels balladors dels anys seixanta va néixer el grup que recuperà el Ball de Gitanes l’any 1981 a la plaça de la Vila, manifestació festiva que any rere any ha anat creixent en participació, xerinola i esplendor. El renaixement del ball es començà a gestar, com moltes iniciatives de l’època, a les taules del Celler, seu del Ceasc, tot sopant un pa amb tomàquet un dissabte de setembre de 1980. Enriqueta Amadó, Badó Renau, Joan Amadó i Martí Boada havien participat en els Balls de Gitanes a l’Ateneu dels anys seixanta i es proposaren de tornar-los a fer, però a la plaça de la Vila, amb tot l’esplendor de la festa tradicional que s’havia fet per darrera vegada en els anys quaranta. No s’imaginaven pas que aquell projecte esdevindria el que és el Ball de Gitanes de Sant Celoni actualment, en tota la seva magnitud. L’Enriqueta, en Badó i en Joan van començar a entrevistar-se amb avis que havien ballat en la seva joventut a la plaça per saber com eren les ballades, els vestits i les tradicions de la festa. Després van parlar amb en Martí Monrabà, que havia ensenyat el ball al jovent de l’Ateneu en els anys seixanta. En Martí s’engrescà de seguida i, a més, conservava unes partitures del Ball de Gitanes i una cinta gravada amb la música que ballava l’esbart de l’Ateneu. Miquel Vergé, l’altre mestre del ball, també s’hi afegí i els dos es van fer càrrec dels assajos com a directors. Trobar uns músics no va ser difícil, ja que en Badó i l’Enriqueta coneixien els de l’Orquestrina Galana, que estaven molt interessats en la música popular i s’apuntaren al projecte. Les bases eren fermes: ja tenien la música, els músics i els mestres. El pas següent va ser convocar els balladors dels anys 1965, 1966 i 1967 per veure si hi volien participar. La crida, que es va fer el 30 de novembre de 1980, va tenir molt bona acollida, i van començar els assajos amb la música i els passos de les ballades de l’Ateneu dels anys seixanta, introduint petites variants. S’assajava a la nit, al Col·legi Públic Josep Pallerola i a l’Ateneu.

La formació de la comparsa de 1981 s’encarregà al grup d’animació celoní Cumatrembumsa. Ferran Llavina i Jordi Pursals van representar al Vell i la Vella, i Martí Boada va fer de Capità de Cavall.

L’any 1986 van sortir també a plaça els més menuts de les Gitanes que, des d’aquell any, constituirien la colla del Filferro, que tindria com a mestres la Roser Renau i en Pep Garriga entre d’altres.

Des de llavors i, ininterrompudament fins a l’actualitat, cada diumenge de Carnaval un munt de parelles de balladors han omplert la plaça de balls i gresca.

I una nit a El Celler, l'any 1980, es tornà a obrir "el cofre dels tresors". Dibuix de Carles Puche.