Són els representats del bé. Són els encarregats d’aconseguir amb la dansa, el favor de les forces que regeixen la natura perquè siguin propícies per a tot el poble, i així aconseguint força, fecunditat i abundor en les properes collites. Antigament a la colla dels balladors destacaven el nuvi i la núvia. Aquestes eren dues parelles que encapçalaven i tancaven el grup de balladors. Normalment eren els qui ballaven millor.

Els picarols dels balladors ens parlen de la representació que aquests fan de les forces de bé, doncs era creença molt estesa que el so que produïen invocava la bona sort. Les balladores representen i serveixen per invocar la fecunditat, doncs ja antigament, s’encomanaven les feines agràries a les dones. La creença deia que si eren les dones les qui sembraven, els fruits serien molt més fecunds.

Després de la recuperació de les Gitanes, l’any 1985 la colla inicial es diferencia en dues colles: la Colla del Ferro i l’esbart del Grup Dansa Sant Celoni. Inicialment els dos grups sortien a plaça el diumenge de Carnaval, però des del 1995 només ho féu la Colla del Ferro (ininterrompudament fins a l’actualitat), ja que el Grup Dansa ballava només la nit anterior a l’Ateneu. La darrera ballada del Grup Dansa fou l’any 2000.

Des de l’any 1986 també ballen a la plaça els més menuts agrupats en la Colla del Filferro, que amb el temps esdevindrà el planter de la colla gran.

Els balladors. Dibuix de Carles Puche