Són els encarregats de l’ordre. Representen el poder executiu del Ball de Gitanes . Han d’estar amatents a les ordres del Vell i de la Vella. La seva missió principal és que no entri ningú a la plaça mentre s’està executant el Ball de Gitanes.

En altres temps, els Diablots representaven les forces del mal, i durant tot el ball voltaven la colla per tal de procurar que els balladors no aconseguissin la seva missió, o sigui, procurar un any fèrtil i florent. No cal dir que sempre eren vençuts per la màgia de la dansa, fugint finalment del recinte on es ballava.

D’aquesta època en què els Diablots representaven les forces del mal encara en queden reminiscències: la vestimenta estrafolària i les màscares monstruoses molt originals. Un signe molt significatiu de la seva antiga missió són els esquellots que els pengen de la cintura. Les enfarinades que feien durant la cercavila i els petards que els han prohibit, han fet desnatar una  mica la seva participació al cercavila. Actualment  fan tant soroll com poden i tiren confetis per interactuar amb els balladors i la gent que es troben pel carrer.

El seu minut de glòria es el gag que fan quan arriben a la plaça. Sempre sobre un tema d’actualitat i com més proper a Sant Celoni millor. A mitja ballada se’ls girarà feina i hauran d’ajudar a parir a la Vella i d’apadrinar al nounat.

Diablot. Dibuix Carles Puche.