Al principi, la música del Ball de Gitanes es tocava amb un flabiol acompanyant-se amb el tamborí i els picarols  que els balladors portaven lligats als turmells. Més tard s’hi incorporà el sac de gemecs i les castanyoles.

Si algú sabia tocar el flabiol o el sac de gemecs era l’encarregat  de fer la música, la qual era diferent per a cada colla. Es guardava en el major secret per tal que uns no sabessin la tonada dels altres fins el dia de l’execució. Era com una confrontació per veure qui havia fet la música més adient.

Amb la proliferació d’orquestres al principi dels anys vuitanta i degut a l’expansió que aquestes feren de la música, s’introduïren en el Ball de gitanes els instruments emprats normalment per les orquestres com: la trompeta, el violí, el contrabaix, el saxo… així com també s’aprofitaren els ritmes que estaven de moda, bo i adaptant-los als Balls de Gitanes.

Moltes són les orquestres que deuen haver acompanyat les Gitanes de Sant Celoni. Tenim referència de Els Paleros, l’Orquestra Soler, Art Musical i La Lira.

Després de la recuperació de 1981, els dos primers anys va harmonitzar la festa l’Orquestrina Galana, que a més, feia el ball de disfresses del dissabte a la nit. L’any 1983 es va animar una colla de músics celonins, sota la direcció de l’Andreu Ferrer, que com Orquestra del Ferrocolat van acompanyar les ballades fins al 1996. Gràcies al seu director i els seus arranjaments es reestrenen el Galop, l’Entrada de Ball, la Contradansa i la Jota d’en Josep Ferrer i Torres.

L’orquestra que toca actualment a les ballades és la Principal del Ferro, conjunt format des del CME Escola de Música de Sant Celoni, dirigida pel mestre Josep Mª Aparicio.