Des del 2017 celebrem dues festes, el dissabte Ball de Gitanes del Filferro i el diumenge Ball de Gitanes del Ferro. Ambdues segueixen el mateix ritual amb la cercavila i la ballada a plaça:

El Capità de Cavall és el primer d’entrar puntualment a la plaça. Llegeix una salutació a tots els presents  i demana a les autoritats el permís per prendre possessió  i començar la ballada. Les autoritats donen l’entrada a la colla per començar la festa.

En aquest moment entren els músics, actualment la Principal del Ferro, per ocupar el seu lloc a la plaça i preparar els faristols.

El Vell i la Vella des del mig de la plaça llegeixen el discurs, en to irònic i satíric, dels esdeveniments transcorreguts durant l’any, fent èmfasi especial en els aspectes de la pròpia Vila de Sant Celoni. Tot seguit aniran a la llotja de les autoritats per presidir la festa.  El discurs el preparen, prèviament, la colla del Ferro durant els assajos.

També fan la seva entrada i ocupen el seu lloc, en una llotja d’honor, els convidats de la Colla del Ferro, persones a qui la Colla fa un reconeixement per la seva implicació amb les Gitanes.

L’entrada a la plaça dels Diablots va precedida d’una traca.
Escenifiquen un gag d’un tema d’actualitat, que sovint acompanyen amb decorats preparats per a l’ocasió.

Ara toca als balladors amb el so del Galop d’Entrada i el repic dels picarols. Que omplen tot l’espai.

A la mitja part el Vell i la Vella surten a ballar una  mica i, de sobte, la Vella es posa de part. L’animal que neix  representa l’arribada de la  primavera és, per uns moments, el centre d’atenció. Hem vist aparèixer des d’un ase fins a una tortuga. Els Diablots assisteixen el part i apadrinen el nounat.

La segona part acaba amb el Galop de Sortida i els barrets a l’aire que indiquen el final de la festa.

L’esmorzar

La cercavila

La Ballada a plaça: Ferro i Filferro

La Capvuitada